Category: Nezařazené

Když Brexit odejde

I když zažívá Britské hospodářství úplnou oblevu a neustále se zmenšuje nezaměstnanost, jež je nyní na rekordních 4,6 procentech, nedokáže držet krok se svým ekonomickým růstem 1,8 % krok ani s Trumpovou Amerikou a ani s Evropou, která roste o 0,7 procenta více.
peníze Anglie 

Libra na tom není o moc lépe

I když možná nízký kurz libry může přilákat zahraniční podnikatele, spíše to vypadá, že libra na tom bude snad ještě hůř než její „uživatelé“. Čtyři z pěti pracovníků v Británii se obává, že na ně inflace udeří tvrději a tvrději, už jen kvůli tomu, že britská měna nedokáže držet krok s 3 % inflací, i když celosvětový růst značně pomáhá držet se nad vodou. A taková situace bude panovat až do roku 2025, tedy alespoň dle nejnovějších analýz. Je také pravda, že i neočekáváný růst ekonomiky tento rok pro ohlášení Brexitu překvapil, jedná se spíše o ojedinělý jev, který brzy pomine. Hlavně obyvatelé pocítí nemilosrdnost svých rozhodnutí při každodenním nákupu, který je bude stát čím dál víc a víc, neboť britské mzdy nedokáží držet krok s nezvyklým nárůstem cen, který zapříčinilo budoucí vystoupení z Evropské unie.
růst inflace

Kdo Brexit pocítí nejvíce

Jsou to hlavně společnosti, které jsou celé nebo mají část v zahraničí. Není to ani tak otázka firem jako spíše pracovníků, neboť je známo, že velká většina pracovní síly pochází ze členských států EU a také ze zahraničí a Brexit určitě zamává i s tímto demografickým prvkem. Zasáhne to i takové odvětví jako je zdravotnictví, kde celých 6 % lékařů pochází z EU a 7 % personálu. Velký problém to také bude představovat pro spoustu britských farem, které si najímají sezónní pracovníky z celé Evropy, pro ty bude stále těžší sehnat cizinecké oprávnění a hlavně se to celé prodraží, takže oslábne dále nejen libra, ale také se zvýší ceny tuzemského zboží kvůli nedostatku pracovní síly.

codalan.cz