Category: Nezařazené

Jdeme na houby!

V Čechách se houby sbírali a jedli odpradávna. Dokazují to již první písemné zmínky o jejich konzumaci z 11. století. Dalimil ve své kronice ze 14. století popisuje, jak trhali hlívu ze stromu. Ale pozor! Ne všichni houby sbírat opravdu umí. Před sezónou určitě nebude na škodu zopakovat si pár základních pravidel dobrého houbaře.
hřib v mechu 
Do čeho sbírat
Opakuje se to všude pořád do kola. Nedávejte houby do různých tašek. A už vůbec ne do tašek igelitových! Houby nejen pomačkáte nebo z nich máte po transportu dokonce kaši, ale mohou se také zapařit! Namnoží se v nich mikroorganizmy a z jedlých hub se stanou houby, které vám způsobí velice nepříjemné žaludeční a střevní obtíže. Ukládejte je tedy jedině do košíku, kde mohou volně dýchat!
 mechový les
Kdy vyrazit
Někdo si přivstane, chce být v lese první. Vstává třeba už ve čtyři ráno. Jestli nejste zrovna ranní ptáčata, vyrazte o něco později. V lese je chládek celý den. Pokud je dostatečně vlhký, rostou pořád.
 
Co sbírat
V zájmu zachování vlastního zdraví radí odborníci sbírat skutečně jen houby, které znáte. Myslete na to! Pokud houbu neznáte, ale zajímá vás o co se jedná, vyfoťte ji, vezměte dvě plodnice sebou a poraďte se se zkušeným houbařem nebo odborníkem v mykologické poradně. Vzorky neznámých hub ale nemíchejte s těmi, co chcete dát večer do smaženice!
 
Technika sběru a čištění
Nejdůležitější je, aby nedošlo k poškození podhoubí. Doporučováno je jemně houbu vykroutit. Jen žádné hrubé násilí při trhání a horečném prohledávání okolí prvně nalezené houby na „plácku“. Co se týká čištění hub, je dobré provádět jejich kontrolu ještě v lese, klidně je hned rozkrojit a zjistit, zda nejsou červivé. Proč nést domů zbytečně spoustu nekvalitních a „starých“ hub, které pak stejně vyhodíte. To je raději nechte lesním obyvatelům. A doma budete mít o to méně práce!
 paprsky slunce
Kdy sníst
Co nejdříve! Nejlépe je houby zpracovat ještě v den sběru. Nejpozději následující den. Pamatujte na to, že jsou to „živé organismy“, podléhající rychle zkáze i v chladu lednice.

codalan.cz